Blog / Tüp Bebek Tedavisinde Psikolojik Destek

Tüp Bebek Tedavisinde Psikolojik Destek

Sebebi bilinsin ya da bilinmesin doğal yollarla bebek sahibi olamayacağını öğrenen bir çiftin bu duruma yaklaşımları bir sonraki adımlarını belirlemekte ve tedavi sürecini etkilemektedir. Bu dönemde alınan psikolojik desteğin eşleri pek çok açıdan rahatlattığı ve bebek sahibi olma ihtimallerini arttırabildiği bilinmektedir.

Bir sene boyunca düzenli olarak korunmasız cinsel ilişkide bulunmalarına rağmen gebelik gerçekleşmemişse, bu anne-baba adayları için kısırlık ihtimalinin olduğu düşünülmektedir. Her ne kadar kısırlık da diğer tüm hastalıklar gibi bir tür hastalık olsa da doğal yollarla çocuk sahibi olamayacağını öğrenen bireyler için stresli bir süreçtir.

Eşlerin bazıları bu durumu arzu ettiği bebeğini kaybetmekle eşdeğer görür ve yas sürecine girerler. Toplum baskısının da etkisiyle eşler kendilerini yetersiz görebilmekte, başkalarıyla paylaşmaya çekinebilmektedirler. Yalnızlık, üzüntü, umutsuzluk, çaresizlik, öfke en sık karşılaşılan duygulardır. Bazı hastalarda sorunu görmezden gelme ya da yok sayma gibi tepkiler de görülebilmektedir ki durumu reddeden birisi tedavi sürecine girmeyeceği için bebek sahibi olma ihtimali de azalmaktadır.

Tüp bebek tedavilerine yönelik yapılan çalışmalar, anne adayının stres seviyesi ile tedavinin başarısının ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu nedenle fiziksel tedaviye ek olarak psikolojik tedavi almayı tercih eden kişi sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

Anne-baba adayları bu süreçte çeşitli fiziksel işlemlerle karşılaşmalarına ek olarak maddi-manevi fedakarlıklarda bulunurlar. Tüm bu gayretlerinin sonucunun belirsiz olması ve sonucun iki farklı uçlarda duygulara neden olması ise onları daha da fazla yorar ve yıpratır. Bu durum, çift arasında ya da aile içerisinde çatışmalara da neden olabilmektedir.

Tüp bebek tedavisi sonucu olumlu olursa alacakları psikolojik destek ile olumsuz sonuçlanması halinde alacakları destek farklı olacaktır. Negatif sonuç ile karşılaşan kişilerde ağlama ve öfke nöbetleri, depresyon, suçluluk duygusu, özgüven kaybı ve yoğun yetersizlik hissi görülebilmektedir.

Terapi süreci bireysel terapi, çift terapisi ya da grup terapisi şeklinde olabilmektedir. Terapiyle birlikte kişiler yeniden duygularını kontrol etmeye başlarlar, stres, depresyon ve kaygı problemlerinde azalma olduğu görülür, özgüvenleri artar, tedavi için yeniden motive olurlar ve hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilirler. Eşler arasında ya da aile çerisinde çatışmalar varsa aile içindeki huzurlu ortamın yeniden kurulmasında da yardımcı olur.

Tüp bebek tedavisi her ne kadar yıpratıcı bir süreç olarak görülse de başarılı uygulamaların getirdiği mutluluk göz ardı edilemez. Bu süreci daha az stres ve daha çok huzur ile geçirmek ve olumlu sonuç alma ihtimalini arttırmak isteyen çiftlere alanında uzman profesyonellerden destek almaları tavsiye edilmektedir.