Kişinin konuşma hızının normalden hızlı olmasıyla ve konuşmada düzensizlikler görülmesiyle karakterize bir konuşma bozukluğudur. Hece ve kelimelerin atılması ya da birleştirilmesiyle oluşur. (Örn: Ben okula gittim /Benokulgitim gibi) Bu tanı altındaki kişilerde genellikle farkındalık seviyesi düşüktür.
Dil ve Konuşma Terapisi, iletişim ve konuşma bozukluklarının iyileştirilmesi ve terapisinin yapılmasını kapsamaktadır.
Kekemelik kişinin akıcı bir şekilde konuşmasına engel teşkil eden ve kendini tekrarlar, uzatmalar, bloklar şeklinde gösterebilen ve ek bedensel, zihinsel durumların da eşlik ettiği bir bozukluktur.
Gecikmiş Dil ve Konuşma, bir engel olmamasına rağmen dil ve gelişim becerilerinin çocuktan beklenildiği yaş ve gelişim evrelerinden geride kalması durumudur.
Otizm, içinde birçok alt tipi barındıran ve genel olarak kişiyi sosyal, iletişimsel yönden etkileyen nörogelişimsel bir bozukluktur. Otizm yelpazesinde otizm, asperger sendromu ve atipik otizmi de kapsamaktadır
Apraksi; konuşmada yaşanan planlama güçlüğünden dolayı oluşan nöromüsküler bir bozukluktur. Bu bireyler sesleri, heceleri, kelimeleri üretemeyebilir hatta hiç üretim olmayabilir. Yaptıkları hatalar tutarsızdır.
Konuşma; konuşma organları ve nörolojik yapıların uyumlu şekilde entegre olmasıyla üretilen bir düzenektir. Bu düzeneğin sağlıklı kullanımı için kaslar ve nörolojik sistemler uyum içinde olmalıdır.
Konuşma için gereken seslerden bazılarının hatalı üretimi artikülasyon ya da sesletim bozukluğudur. Kişi konuşma sırasında belli sesleri yanlış üretir, doğru ses yerine başka bir ses üretir.